Sunday, 18 March 2012

Kisah nenek yang mencuri ubi kayu dan hakim yang bijaksana

Assalamualaikum..
Teman ada satu cerita menarik yang boleh dikongsi bersama.

Pada suatu hari..
Ahh..Bacalah sendiri..
Sangat mengharukan, seorang hakim bernama Marzuki di mahkamah Indonesia berasa sebak dengan penerangan pesalah juga seorang nenek tua yang mengaku slah mencuri ubi kayu.

Di ruang mahkamah pengadilan, seorang hakim duduk termenung menyemak pertuduhan kepada seorang nenek yang dituduh mencuri ubi kayu.Nenek itu merayu bahawa hidupnya miskin, anak lelakinya sakit dan cucunya kelaparan.Namun pengurus ladang tuan punya ubi tersebut tetap denagn tuntutannya supaya menjadi iktibar kepada orang lain.

Hakim menghela nafas dan berkata, "maafkan saya, bu", katanya sambil memandang nenek itu.

"Saya tidak dapat ,membuat pengecualian undang-undang, undang-undang tetap undang-undang, jadi anda harus dihukum.Saya mendenda anda Rp 1 juta (around RM 350) dan jika anda tidak mampu bayar maka anda harus masuk penjara 2.5 tahun, seperti tuntutan undang-undang".

Nenek itu tertunduk lesu.namun tiba-tiba hakim membuka topi hakimnya, membuka dompetnya kemudian mengambil dan memasukkan wang Rp 1 juta ke topinya serta berkata kepada hadirin yang berada di ruang mahkamah.

"Saya atas nama pengadilan, juga menjatuhkan denda kepada setiap orang yang hadir di ruang mahkamh in, sebesar Rp 50 ribu (around RM17), kerana menetap di bandar ini, dan membiarkan seseorang kelaparan sehingga terpaksa mencuri untuk memberi makan cucunya.

"Saudara pendaftar, tolong kumpulkan denda dalam topi saya ini lalu berikan semuanya kepada yang tertuduh."

Sebelum tukul diketuk nenek itu telah mendapatkan sumbangan wang sebayak Rp 3.5 juta dan sebahagian telah dibayar kepada mahkamah untuk membayar dendanya.Setelah itu dia pulang denagn wajah gembira dengan membawa baki wang termasuk wang Rp 50 ribu yang dibayar oleh pengurus ladang yang mendakwanya.

Kisah ini sungguh menarik  dan boleh di share untuk menjadi contoh kepada penegak undang-undang di Malaysia agar bekerja menggunakan hati nurani dan mencontohi hakim Marzuki yang berhati mulia.

No comments:

Post a Comment